Over mij

Inleiding Chiropractor Michael Blackman

In 1970 was ik vele maanden aan het bed gekluisterd door een verlammende pijn als gevolg van een motorongeluk. Ik heb tevens mijn werk als onderwijzer op moeten geven. Artsen konden mij niet helpen, de door hen voorgeschreven medicijnen verdroeg ik slecht en ik werd geplaagd door bijwerkingen. De vader van mijn beste vriend was fysiotherapeut, maar ook hij kon mij niet helpen. Acupunctuur fascineerde mij in die tijd en het hielp me in ieder geval om beter te slapen, ook al bleef de pijn. Ik had nog nooit van chiropractie gehoord, tot een vriendin me meenam naar haar chiropractor. De verbetering van mijn gezondheid die daarop volgde, gaf een onverwachte opwaartse impuls aan mijn vitaliteit en betekende een wending in mijn leven.

Alternatieve levensstijl- en gezondheidszorg-idealen

Ik werd gebiologeerd door de romantiek die om de alternatieve levensstijl- en gezondheidszorg-idealen van de jaren ‘70 hing. Macrobiotiek, vegetarisme, goeroes en de Beatles. Mijn chiropractor gaf me boeken mee en stelde mij voor om ook chiropractie te gaan studeren. Ik werd beïnvloed door zijn grenzeloze energie en genoot van de kundige aanraking van zijn wijze handen. Ik wist dat chiropractie de juiste keuze was voor mij, met de integrale benadering van het lichaam die daarbij hoorde. Ik was geheel gemotiveerd om ook anderen de medicijnvrije natuurlijke methoden te laten ervaren die mij zo goed hadden gedaan.

Studie

Mijn oom was een beroemd chirurg en vier van mijn neven en nichten waren eveneens artsen. Ook mijn denkwijze was medisch georiënteerd. De motivatie voor mijn studie werd nog versterkt tijdens een voorjaarsvakantie, toen een van mijn neven opmerkte: “Lees jij dít boek? Waarom gebruik jij die kennis niet om een echte dokter te worden?” Ik behoorde tot de beste studenten en was assistent bij een professor anatomie op het ontleedkundig lab. Dr. Kleynhans was mijn favoriete professor toegepaste technieken. Hoewel ik talloze vervolgopleidingen heb gevolgd, blijken de weke delen-technieken die hij onderwees nog steeds van waarde in mijn praktijk. Ik rondde mijn opleiding af aan het Palmer College, dat wel het ‘Harvard’ van de chiropractische opleidingsinstituten genoemd werd. Ik volgde daar vele vervolgcursussen en werd het meest beïnvloed door Dr. Clay Thompsons analyse van beenlengte en zijn technieken. Daarnaast volgde ik nog cursussen acupunctuur en kinesiologie.

Chiropractie praktijk

Aanvankelijk hield ik praktijk in Portland in Oregon, waar ik sterk beïnvloed werd door de alternatieve geneeswijzen: het principe dat ‘alles overal door veroorzaakt kan worden’ (anders dan het reguliere ‘één klacht, één oorzaak’), bracht me in contact met klinische voeding, kruidengeneeskunde en lichaamsgerichte therapieën. Ik was gediplomeerd instructeur Touch for Health en gaf daar les in aan het Portland Community College. Mijn beste vrienden waren natuurgeneeskundigen die Ayurveda en homeopathie beoefenden en collega-chiropractors die technieken als Motion Palpitatie (lees meer) beheersten. Jaren voordat ik naar Nederland verhuisde, had ik de eer om in Scheveningen de lessen te volgen van Dr. Henri Gilette, een Belgische chiropractor en grondlegger van de Motion Palpitatie, en Dr. John Faye stichter van het Motion Palpation Instituut. De Chiropractische Neurologie van Dr. Ted Carrick is vandaag de dag geheel verweven met mijn behandelwijze.

Methode van behandeling

Ik geloof dat er geen “one size fits all” is omdat iedere mens anders is. Ik maak standaard gebruik van een combinatie van een aantal manuele methoden van analyse en behandeling: Posturale- of houdingsanalyse, de Thompson Beenlengte Check, Motion Palpatie en Kinesiologie. Deze analytische methoden verschaffen zekerheid bij de keuze van wat precies behandeling behoeft en op welke wijze bij een behandeling gecorrigeerd moet worden. Daarnaast geeft het duidelijk aan of een correctie effectief is geweest. Ik maak gebruik van de  Arthrostim, Rapid Release en Vibracussor, maar werk bij voorkeur met mijn handen. Sommige patiënten vormen een uitdaging die verder gaat dan wervelgerelateerde klachten, zodat ik nog andere therapievormen aanbied om een behandeltraject te kunnen bieden dat optimaal aansluit bij de behoeften van de patiënt.

In mijn opvattingen over de alternatieve geneeswijzen zoek ik naar relevante therapievormen die gerangschikt zijn in een energetisch spectrum en in harmonische resonantie zijn met de behoeften van de patiënt. Aan de ene kant van dit energetische spectrum bevinden zich de subtiele energieën van de lichttherapie, homeopathische remedies en bioresonantie. De energetische intensiteit neemt geleidelijk toe bij therapieën als aromatherapie met essentiële oliën, voedingstherapie, chiropractie en fysieke therapievormen en Pulserende Electro-Magnetische Veldtherapie (afgekort als PEMF vanuit de Engelse benaming).

Uiteenlopende therapieën

Vele patiënten die elders niet volledig van hun klachten bevrijd zijn, hebben de weg naar mijn praktijk gevonden. Door de jaren heen heb ik -waar toepasselijk- gebruik gemaakt van ultrasoontherapie, spierstimulatie, koude lasertherapie, colonhydrotherapie, auriculotherapie, bioresonantie, electrodermale therapie (Asyra, Scio, Wellness Pro+), lichttherapie, diathermie-, infrarood- en PEMF-therapie.